Bedrijven en maatschappelijke organisaties lopen soms tegen problemen aan als ze een duurzame stap willen maken. De Rijksoverheid kan helpen knelpunten op te lossen door een Green Deal met ze aan te gaan.
Afspraken over duurzaamheid
Green Deals zijn afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen. De Green Deal helpt om duurzame plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld voor energie, klimaat, water, grondstoffen, biodiversiteit, mobiliteit, biobased economy, bouw en voedsel.
Waarom?
Meer dan zeven procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de zorg. En dan heb je het nog niet eens over al de medicijnresten die in het afvalwater terecht komen, het incontinentiemateriaal dat in het afval verdwijnt, al die sterke schoonmaakmiddelen waarmee wordt gewerkt en de enorme berg afval die al na één operatie overblijft.
Resultaten Green Deal Zorg, 2015-2018
De eerste Green Deal verliep bottom up met de ambitie dat ziekenhuizen en overige zorgaanbieders aan de slag gingen met systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Ruim 150 partijen sloten aan, ca 100 zorginstellingen gaan aan de slag met de Milieuthermometer Zorg en hebben met hun enthousiaste verhalen de sector in beweging gezet en brancheorganisaties meegetrokken. Inspirerende netwerkbijeenkomsten waar ook gemeenten en bedrijven de deelnemers inspireerden completeerde de aanpak. Een groeiende beweging staat aan de basis voor het vervolg.
Green Deal Zorg 2.0, 2018-2022
Brancheorganisaties van curatieve zorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg en hun individuele leden namen met MPZ het initiatief tot het sluiten van een 2e Green Deal Zorg met als titel:
“Duurzame zorg voor een gezonde toekomst”.
Op 10 oktober 2018 tekenden de eerste partijen deze 2e deal. Intussen zijn ruim 200 organisaties inclusief banken en verzekeraars aangesloten.
In lijn met rijksbeleid wordt gewerkt aan vier ambities:
- Reductie CO2 uitstoot
- Circulaire bedrijfsvoering
- Medicijnresten uit afvalwater
- Gezond makende leefomgeving en milieu.
De brancheorganisaties activeren hun leden en verhogen het bewustzijn bij bestuurders. De individuele zorgaanbieders werken aan concrete maatregelen. Zij maken dat bijvoorbeeld zichtbaar met het keurmerk Milieuthermometer Zorg en delen best practices. Het ministerie VWS heeft n.a.v. de deal het departementale Programma Duurzame Zorg gestart. Een Regiegroep is ingesteld met ondermeer bestuurders van de branches. Medio 2019 is de uitvoering van acties op alle vier pijlers in gang.
Plan van aanpak
Aan de 4 pijlers van de Green Deal Zorg hebben wij onze aanpak opgehangen. Dit hebben we gedaan aan de hand van de Milieubarometer. Dit is een online tool om de CO2– en milieu-impact in kaart te brengen. Met de Milieubarometer beantwoord je vragen rondom milieu en duurzaamheid.
Met de Milieubarometer kun je:
- CO2-voetafdruk berekenen
- Nulmeting maken en monitoren
- Certificaat behalen
- Actielijst opstellen
- Communiceren over duurzaamheid
Diverse Nederlandse gemeente, waaronder gemeente Hilversum, vergoeden de kosten voor de aanschaf van de Milieubarometer. Bekijk de website om te kijken of uw gemeente ook de kosten vergoed.