Huisartsenpraktijk Hilversum Oost doet mee aan de Urimon Studie.
De Urimon studie is de eerste stap in de ontwikkeling van een monitor die in bloed of urine iemands gezondheid in de gaten houdt. Als we eerder in staat zijn om een ziekte te ontdekken dan is de kans op genezing vaak groter met een lagere belasting voor de patiënt en tegen lagere kosten bovendien. Het feit dat vroege diagnose bij bepaalde ziekten een hogere kans heeft op genezing, is onderzocht en bewezen voor de meest voorkomende vormen van kanker.
Door preventief onderzoek bij mensen die voldoen aan risicocriteria als overgewicht, hoog cholesterol en stress, kunnen hart- en vaatziekten worden opgespoord. Bewezen behandelingen zoals het slikken van bloedverdunners of bètablokkers en het plaatsen van stents worden dan ingezet om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Screening voor neurodegeneratieve ziekten wordt nu nog niet toegepast vanwege de relatief lage incidentie. Toch zijn deze ziekten progressief en is een vroege detectie belangrijk voor de behandeling en het verdere verloop van de ziekte. De incidentie neemt bovendien toe met toenemende veroudering van de bevolking, met name in het geval van Alzheimer. Voor Multiple Sclerose (MS) is het duidelijk dat vroege toepassing van huidige effectieve methoden de progressie van de ziekte remt.
Deelname aan de studie is voor 2 jaar. In die tijd vragen wij u om eens per 3 maanden (dus in totaal 8 keer) een urinemonster in te leveren en een korte vragenlijst in te vullen over uw gezondheid. Wanneer u daarvoor kiest, kunt u ook 1 keer per jaar (dus in totaal 2 keer) 2 buisjes bloed doneren.
De onderzoeksvragen van de studie zijn:
- Is het mogelijk om het profiel van deze serie stoffen in bloed of urine te gebruiken om een vroege waarschuwing te krijgen bij het ontstaan van ernstige ziekten.
- Geven de specifieke veranderingen in het profiel van de stoffen een aanwijzing welke ziekte aan het ontstaan is.
Medisch Wetenschappelijk Onderzoek
Dit onderzoek is opgezet door You2Yourself BV uit Enschede en wordt uitgevoerd in samenwerking met huisartsen door heel Nederland. De medisch-ethische toetsingscommissie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft dit onderzoek goedgekeurd.
Voor meer vragen, kijk op www.urimon.nl