De pilot POH GGZ Jeugd is succesvol bevonden en verlengt met 2 jaar. De pilot POH Jeugd is een samenwerking van Team Jeugd en Regie van het Sociaal Plein van de gemeente Hilversum met het Consultatie en Adviesteam en de huisartsen van Huisartsenpraktijk Hilversum Oost net zoals verschillende andere huisartsenpraktijken in Hilversum om de jeugdhulp te verbeteren. Als de hulp hierdoor verbetert en de resultaten van het proefproject goed zijn, is het mogelijk dat de hulp van de POH jeugd in de huisartsenpraktijk blijft
POH Jeugd staat voor Praktijkondersteuner Huisartsen Jeugd. De POH Jeugd houdt zich bezig met psychische en psychosociale klachten bij kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en ondersteunt huisartsen op dit gebied. De POH Jeugd kan ouders helpen en adviseren bij vragen over de ontwikkeling en gedrag van het kind en kan samen met het kind uitzoeken wat er precies aan de hand is. En kan ouders en kinderen tips geven om met de problemen om te gaan. Denk hierbij aan:
- klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, moeheid, lusteloosheid zonder aanwijsbare oorzaak
- zorgen over de ontwikkeling van kind en jongeren
- zorgen over het gedrag
- prikkelbaarheid of boosheid
- angstige of nerveuze gevoelens, somberheid
- slaapproblemen
- dwanggedachten
- problemen bij moeilijke situaties (verlies, scheiding, pesten, schoolverzuim)
- verslavingsproblematiek
U kunt via uw huisarts een eerste afspraak maken bij de POH Jeugd. Leg de klachten daarom eerst voor aan de huisarts. Op basis hiervan kan de huisarts u adviseren een afspraak te maken bij de POH Jeugd.
De hulp die u kunt verwachten:
- gesprekken met kinderen en/of ouders of verzorgers
- inschatting van de mate en ernst van de klachten en een juist advies voor behandeling
- eventueel kort begeleiden/behandelen
- overleg met derden, zoals school, na uw toestemming
- verwijzing naar specialistische hulp als dat nodig is
De POH Jeugd GGZ kan met toestemming samenwerking zoeken met één van de volgende instanties of zorgverleners voor advies, afstemming of verwijzing:
- Kinderarts
- Kinderpsychiater
- Sociale wijkteams
- Jeugdgezondheidszorg (JGZ/ consultatiebureau)
- GGD
- Scholen
- Verslavingszorg
Toestemming
Voor verwijzing van een kind of jongere naar de POH Jeugd GGZ is geen toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger, de POH Jeugd GGZ fungeert als een verlengde arm van de huisarts.
Voor de verwijzing van een kind of jongere naar zorgverleners buiten de huisarts(en)praktijk is wel toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger. De regels hiervoor staan beschreven op de website van het KNMG.
(www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/rechten-minderjarigen.htm)
Kosten
Deelname aan het zorgprogramma Jeugd GGZ valt onder de basiszorg. Daarbij komt dat kinderen onder de 18 jaar geen ‘eigen risico’ in de zorgverzekering hebben. Na het bezoek aan de huisarts en de verwijzing van kind of jongere, worden alle consulten van huisarts en POH Jeugd GGZ vergoed door de zorgverzekeraar. Eventuele behandeling door een psycholoog wordt door de gemeente vergoed. Wanneer verwijzing buiten deze zorg nodig is, kan de huisarts of POH Jeugd GGZ informatie verstrekken over eventuele kosten.
Een afspraak met de praktijkondersteuner is gratis, maar niet vrijblijvend. Heeft u een afspraak gemaakt met de POH Jeugd maar kunt u niet komen? Zeg de afspraak dan minimaal 24 uur van tevoren af. Zo worden er geen onnodige kosten gemaakt en kan de praktijkondersteuner iemand anders helpen.