Medicijnresten in water
De Nederlandse bevolking gebruikt steeds meer medicijnen. De resten daarvan komen in het riool en daarna in sloten en rivieren terecht. Dat is slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. De Rijksoverheid werkt daarom samen met partners om de waterkwaliteit te verbeteren en de drinkwaterbronnen schoon te houden.
Hoe komen medicijnresten in het water?
Jaarlijks komt minstens 140 ton resten van medicijnen via urine en ontlasting in het riool terecht. Daarna belanden de medicijnresten in het oppervlaktewater. Ook komen medicijnresten in het grondwater voor. Via het grondwater en het oppervlaktewater komen medicijnresten vervolgens in het drinkwater terecht. Helaas spoelen mensen nog steeds ongebruikte medicijnen door de wc. Ook dat komt in het grondwater terecht. De gemiddelde huisartsenpraktijk zal weinig drinkwater vervuilen zou je denken. Echter kwamen wij erachter dat wij de verdoving die over was als een automatisme in de wasbak spoten, alvorens wij de spuitjes in de plastic afvalbak weggooide.
Gevolgen van medicijnresten in het water
Medicijnresten hebben invloed op de planten en dieren die in het water leven. Bijvoorbeeld:
- pijnstillers beschadigen het weefsel van vissen;
- anticonceptiemiddelen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen;
- antipsychotica kunnen het gedrag van kleine waterkreeftjes en vissen veranderen.
Maatregelen
- waterschappen ontwikkelen nieuwe methoden om rioolwater zo goed mogelijk te zuiveren.
- steeds meer ziekenhuizen zuiveren het eigen afvalwater voordat ze het lozen, zoals het AMC.
- artsen letten beter op of patiënten niet te veel medicijnen krijgen.
- apothekers informeren burgers over welke stoffen wel en niet in het riool mogen.
Wat doen wij?
- Onze restjes verdoving gooien wij niet meer weg in de gootsteen.
- Wij zijn terughoudend met het uitschrijven van medicijnen. Veel lichamelijke klachten gaan vanzelf over zonder dat medicijnen daar een invloed op hebben. Denk aan het uitschrijven van antibiotica bij een virale infectie. Wij maken gebruik van Prescriptor om zo veel mogelijk doelmatig voor te schrijven. Alles wat niet wordt uitgeschreven hoeft ook niet te worden geproduceerd.
- Er wordt bewust gekeken of er milieuvriendelijkere alternatieven zijn. Poederinhalatoren zijn veel duurzamer ten opzichte van dosisaerosolen. De standaard is bij ons dan ook een poederinhalator.